Färger och fotografier på t-shirts

Ni kanske undrar vad som gäller när man ska trycka ett motiv i flera färger eller t.o.m. ett fotografi på t-shirts. Trots att man idag utan problem kan trycka oändligt med färger och fotografier i hög kvalitet så är det fortfarande vanligast med 1-färgstryck.

Det finns flera orsaker till detta. Dels betalar man en startavgift för varje färg, så om man exempelvis ska beställa 30 tröjor blir det en ganska stor kostnad att betala för många olika färger.

Dessutom tar det tid. På många tryckerier kan man högst trycka 3-4 färger i taget, så sex färger kan innebära att arbetet tar dubbelt så lång tid som 1-3 färger.

Som ett resultat av allt detta brukar många färger och fotografier bara vara prisvärda vid stora upplagor. Men hur blir det då när man trycker fotografier? Såklart betalar man inte för varenda färg som används (ett fotografi har ofta miljontals olika färger) utan istället använder man 4 basfärger i ett “raster”, vilket bildar alla färger och toningar som fotografiet är gjort av.

Det är samma teknik som används vid ett vanligt papperstryckeri, så ni kan känna er trygga. Detta är en pålitlig tryckmetod som använts under mycket lång tid.